tirsdag 22. juni 2010

Texasmuseum og the Wildlife Center

Så var vi tilbake i College Station. Programmet som var lagt opp for oss var fullpakket, med oppmøte kl 8 hver morgen. Iblant hadde vi likevel litt tid til å se om rundt i byen eller shoppe litt.

Hundevalper på utstilling i vindu. Noe man heldigvis ikke ser mye av ellers.En interessant omvisning vi fikk var på Texas A&M Institute for Preclinical Studies (TIPS),et veldig fancy, moderne senter som hadde blitt åpnet kun 4 måneder tidligere. De har blant annet plass til 240 dyr (delvis forskning, delvis pasienter) og masse veldig imponerende teknisk utstyr.

For eksempel ble vi vist en maskin som er både PET- og CT-Scanner i ett ("the most powerful of its type worldwide") og en 3 Tesla (= også veldig sterk) MRI-Scanner med innebyggd mulighet for røntgen. Det var noe vanskelig å forstille seg akkurat hvorfor dette var så banebrytende før vi så bildene de fikk frem av pasientene: vi så en hund med beinkreft der man etter ferdig scanning helt enkelt kunne velge hva man vill se på skjermen: med/uten hud, med/uten muskler og vev, kun skelettet eller skelett med markering i rødt der hvor kreften hadde spredt seg osv. I tillegg kunne man dreie bildet av hunden i alle retninger (altså høyre/venstre side, buk, rygg...) siden bildet var i 3-D. Veldig imponerende var det!

Men det som gjorde aller mest inntrykk var når vår guide, som også ledet en del av senteret, forklarte at de mest sannsynlig ville ha kommet fram til en kur for AIDS i løpet av de neste to årene! Teamet i Texas hadde en mulig løsning for 98%, og et annet selskap hadde en kur for resten - det var mest et spørsmål om å få til et samarbeid og så er det jo alltid en masse testing som må til før det kan slippes på markedet. Vi fikk i allefall inntrykk av at det meste av arbeidet allerede var gjort!

Senere på dagen kjørte vi forbi et oljetårn (eller hva det nå heter) og tok noen bilder.Det var visst ikke i orden...Et par av de siste stedene vi besøkte var et museum og en del av Texas A&M som drev med avl og forskning på mer eksotiske dyr.

Museet tok for seg Texas' historie. Det ble sagt da vi kom til Texas at "nå er dere i Texas, ikke i USA", og de fleste av de jeg møtte på turen viste mer lojalitet overfor Texas enn USA generelt. Jeg var ikke klar over at Texas faktisk var et eget land i en periode, og da Texas ble en stat i USA var det kun på visse betingelser: noen mindre viktige, som at Texas er den eneste staten der det er lov å flagge flagget for Texas over det amerikanske (på samme stang), og noen mer betydningsfulle, som at Texas kan gå tilbake til å være et eget land gjennom en flertallsavgjørelse. Dette ble det visstnok ofte truet med hver gang texanerne var uenige med politikken som ble ført i Washington (på samme måte som mange demokrater truer med å flytte til Canada...).


Museet hadde også en utendørsdel, som minnet endel om Folkemuseet hjemme:

Typisk (blind?) amerikansk turkey...På "the Wildlife Center" ble det nærkontakt med dyr som man normalt ikke kommer så nær...noen var født på gården og menneskevant, andre mer tilbaketrukket.Meget interessert lama!Slik ser altså strutseføtter ut...

Og med det var oppholdet i Texas ferdig! Og for tre av oss gikk ferden direkte videre til New York...

2 kommentarer:

  1. Den maskinen hørtes fantastisk ut. Er nok flere som kunne tenke seg slike bilder i ett jah :D

    Høres ut som dere hadde en flott tur, kjenner også at reiselysten kommer snikende !

    SvarSlett
  2. Hadde ikke vært så dumt med noen flere av dem nei! Synd at såntno koster så utfattelig mye penger...

    Jeg fikk lyst til å reise tilbake nå mens jeg skrev også - kan også ha noe med alle eksamnene som kommer i tiden fremover å gjøre;)

    SvarSlett