lørdag 19. juni 2010

Texas A&M University og College of Veterinary Medicine

Allerede første dag etter ankomst var det ut i praksis! Jeg og en til av de tyske studentene ble med på biltur til ulike anlegg.Praktisk med innebygd desinfeksjonssystem i bilen!Vi kjørte rund (i "en truck, ikke kall det en bil") og undersøkte for det meste geiter, først og fremst var det ultralydsundersøkelse av inseminerte hunngeiter (eller hva kaller man dem?) og blodprøver av de som ble konstatert drektig.Noe som var nytt for meg, men som jeg oppfattet som relativt standard her, er at man gjennomfører "sexing" av spermaen og dermed bestemmer kjønn på avkommet før inseminering. De geitene vi undersøkte var del av at forskningsprosjekt der de kun trengte hunner, og dermed var også alle killingene som ble født hunner. Firmaet som driver med "sexing" holdt også til nedi veien fra skolen, så det er kanskje vanligere her enn andre steder.

Generelt så var anvendelse av nye forskning og det man kan kalle nye oppdagelser mye mer utbredt enn hva jeg visste om. Klart, alle har vel hørt om kloning av dyr, men at et forskningsteam på skolen kloner flere hester i året, på bestilling fra eiere, kom som en overraskelse.

Vi var så heldige å få snakke med Dr. Katrin Hinrichs, som leder denne forskningsgruppen. Hennes team klonet det første føllet i USA (og det andre på verdensbasis), "Paris Texas" som ble født i 2005, og de har siden klonet ytterligere 12 hester. Det finnes kun tre steder i verden som kloner hester; Texas A&M University (Dr. Hinrichs), Viagen (som også er lokalisert i Texas), og labratoriet til Dr. Cesare Galli i Italia.

Dr. Hinrichs underviste en gruppe studenter i reproduksjonsmedisin da vi var på besøk, men tok seg tid til å snakke med oss. (Det skulle senere vise seg at alle på univeritetet tok seg tid til å svare på spørsmål og de var utrolig utadvendte - noe jeg savner på skolen her i Tyskland).På spørsmål om det noen gang ble konflikter mellom forskningsteamet og alle de religiøse gruppene som finnes i Texas, var svaret entydig nei, hun hadde ikke fått noe kritikk med hensyn til etiske problemstillinger. Noe som er rart med tanke på at de aller fleste jeg møtte i Texas var dypt kristne, og at kirkene i byen var som "mexican resteurants - there's one on each corner".


Fra et bykart i College Station.


Hestene som tilhørte skolen ble brennmerket med logo på skulderen:


Vi fikk i samlet studentflokk flere turer til ulike deler av univeritetet. Veterinærcolleget er bare en liten del av Texas A&M, og hadde sine egne fasiliteter litt på utsiden av hovedcampus.Inngangen til skolen - mange universiteter og høyskoler lever av pengegaver eller sponsoring av ulikt slag. Og det finnes alltid mulighet til å "adoptere" noe gjennom å gi en pengegave (morsomst var vel skiltene om "Adopt a highway". Da får du navnet ditt på et skilt langs veien...)Ikke helt overraskende synes jeg at hesteklinikken var den mest spennende å se. I løpet av oppholdet ble vi også plassert ut på ulike klinikker og fikk være med på behandlingen av dyrene.


Det er ikke tull at alt er stort i Texas. Her står jeg utenfor en del av hesteklinikken.


Greit med litt luft under taket...


Fordelen med en stat som er større enn hele Tyskland er at man kan få en hel masse land til disposisjon og litt oljepenger til å bygge seg skikkelige undersøkelsesrom.Før vi gikk inn i stallen, var det viktig å observere følgende:


Staller for pasienter, men supert lufteanlegg (gjennomsnittstemperatur for juni/juli er 33 grader...) og selvfølgelig bred stallgang.


Tappestasjon for hingster med labratorie vegg i vegg for rask undersøkelse og eventuell nedfrysning av sperma.


Hestehengerne er også noe annerledes enn hjemme. De fleste trucker har et slags hengerfeste på/oppi lasteplanet.
Vi fikk også omvisning på hovedcampus. Den er såpess stor (21 kvadratkm!)at det finnes egne busser som har ruter fra en campusdel til en annen...


Texas A&M University System er et av de største universitetene i USA, med tilsammen over 100.000 studenter fordelt utover hele Texas. Den "grenen" av systemet som ligger i College Station (navnet kommer fra togstasjonen som ble opprettet nettopp på grunn av skolen) er det 7. største univeritetet i USA, med nesten 50.000 studenter.
En liten del (bare noen tusen...) av studentene er del av "Corps of Cadets", som utdanner offiserer for hæren.

Og som ethvert univeritet med respekt for seg selv har de et fotballag - og en egen stadion med plass til over 80.000.


A'en i A&M sto tidligere for Agricultural, og studentene kalles fortsatt ofte for Aggies.


I neste episode: Tur til 'the Laminitis Farm', fengsel og westernstevne!

2 kommentarer: